GELECEKTE BİZLERİ HANGİ MESLEKLER BEKLİYOR?

Teknoloji, her geçen an gelişmeye ve büyümeye devam ediyor. Özellikle son birkaç yüzyıldır teknolojiye yapılan yatırımın artması, insan hayatında da büyük değişmelerin olmasına vesile oldu. Şu an insanların yaşam kalitesi, çağın hiçbir döneminde olmadığı kadar gelişmiş durumda. Bu kaliteden kasıt; sağlık, eğitim ve zaman tasarrufu olarak değerlendirilebilir. Dolayısıyla teknolojinin ilerlemesiyle birlikte “sosyolojik yapıyı” değiştirebilecek nitelikte gelişmelerin üzerine çalışılması ile insanları gelecekte hangi meslek gruplarının beklediği sorusuna yanıt verebiliriz.

Geleceğin Meslekleri – Teknoloji Çağının Meslekleri

2023 yılından sonra hayatımızda daha fazla yer edinecek meslekler hakkında genel görüş birliğine dayalı çıkarımlar olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle pandemi sürecinde ev ortamında mahsur kalan insanların internet bazlı uygulamalarla ve dijital tabanlı içeriklerle çalışma hayatlarına devam etmeleri; yapay zeka mühendisliği, veri bilimci, yazılım mühendisi, robotik mühendisi, enerji uzmanı, sağlık teknolojileri uzmanı, mobil uygulama ve oyun geliştiriciliği, dijital veri dedektifi, içerik üreticisi gibi mesleklerin gelecekte daha da ön plana çıkması beklenen meslekler olarak nitelendirilmelerine yol açtı.

Popülerliği Azalsa Da Ömrü Uzun Olan Meslekler

Bununla birlikte şu an günümüzde meslek ustalarının da gelecek dünyasında çok kazandıran meslek sahipleri olması beklenmektedir. Bu duruma sebep olan unsur ise, bir zanaat bilen insan sayısının azalması ve çırak olarak nitelendirilen bir alt grubun yetişmemesi. Dolayısıyla; elektrikçi, marangoz, tesisatçı, veteriner, inşaat işçiliği gibi meslek gruplarının da geleceğin meslekleri olması beklenmektedir.

İlerleyen yıllarda yaşlanma ve kronik hastalıklar gibi faktörler nedeniyle yeni meslek gruplarının ortaya çıkması sürpriz bir sonuç olmayacaktır. Bunların içinde, sağlık teknolojileri uzmanları, sağlık danışmanları, sağlık hizmetleri yöneticileri gibi meslekler sayılabilir.

Robotlar ve yapay zeka teknolojileri konularındaki gelişmeler de, birçok meslekte insanların yerine geçebilecek kapasiteye sahiptir diyebiliriz. Bu meslekler; Fabrika işçiliği; Şoförlük; Banka Memurluğu; Hesap Uzmanları; Rehberlik; Tarım İşçiliği; Müşteri Hizmetleri; Hukuk olarak sayılabilir. Bu meslekleri insanların elinden yapay zeka destekli robotların alması, gerçekleşmesi beklenen bir durumdur.

Türkiye’de Geleceğin Meslekleri Nelerdir?

İnternet kullanımının Türkiye’de yaygınlık göstermesi ve 2018 yılından itibaren sosyal medya kullanımının ciddi boyutlara ulaşması, ülkemizde gelecekte hangi meslekler etkin olacak sorusuna da cevap vermektedir. Bu meslekler ise, Yazılım; Yapay Zeka Mühendisi, Veri Analisti; Yeşil Enerji Uzmanı; Sosyal Medya Uzmanı; İçerik Üreticisi; Metin Yazarlığı; Sanal Gerçeklik Uzmanı ve Hemşire olarak sıralanabilir.

Geleceğin mesleklerine erişmek için iyi eğitim almak ve eğitimini aldığınız işi deneyimlemek için doğru yerde olmanız gerekmektedir. Siz de yurt dışında hayalinizdeki meslek için en uygun eğitimi veren okulları bulmak ve onlarda okuma fırsatını yakalamak için bu adres üzerinden bize ulaşabilir; yurt dışından online eğitim alarak Amerikan eğitimi ve lise diplomasına nasıl sahip olabileceğinizi öğrenmek için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.

Dr. Gülnur DOĞANATA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *